Cum sa prelungesti durata de viata a masinii tale  Sfaturi auto  admin  08-Oct-2012 21:20  0  1844 vizualizări

img507332c5cdc70.jpg

Ti-ai cumparat o masina noua sau mai putin noua si vezi cum pe zi ce trece incepe sa apara diferite probleme sau pur si simplu nu mai este ca atunci cand ti-ai luat-o.

Publicitate

Mai jos o sa iti prezint cateva sfaturi pentru a prelungi durata de viata a masinii tale, sfaturi pe care daca le urmezi te salveaza pe termen lung de la cheluieli foarte mari iar automobilul tau va fi intr-o stare excelenta.



Foloseste doar combustibil de calitate


Chiar daca faci economie pe termen scurt alimentand cu combustibil mai ieftin, pe o perioada mai lunga benzina sau motorina de calitate mai putin buna reduce din puterea si sanatatea motorului.
Sfatul meu este sa alimentezi cu combustibil de calitate mai buna chiar daca este putin mai scump, pe termen lung prelungesti durata de viata a motorului. Pana si zgomotul care il face va fi diferit fata de o alta masina ce foloseste combustibil mai prost.

Spala masina pe timpul iernii

Nu-i asa ca iarna nu iti speli masina mai deloc? Fie ca in cateva zile este la fel de murdara, fie din lene.
Pentru protectia caroseriei masina trebuie spalata mai ales iarna. Substantele antiderapante (sarea, nisipul, alte substante chimice) pot provoca daune serioase caroserie ducand pana la corodarea vopselei si chiar aparitia ruginei dupa o perioada.


Verifica periodic uleiul si lichidul de racire (antigel)


Lipsa / scaderea nivelului lichidului de racire sau a uleiului de motor pot provoca stricaciuni mari motorului. Astfel trebuie sa verifici periodic nivelul si sa completezi daca este nevoie.
Cel mai bine ar fi sa ai in permanenta cate un litru de ulei si un litru de lichid de racire (antigel) pentru orice eventualitate.
NU folosi apa pentru a completa nivelul lichidului de racire, chiar daca este vara, iarna acesta trebuie sa aiba concentratia necesara pentru a nu ingheta.

Nu uita de reviziile periodice

Chiar daca a iesit din perioada de garantie nu uita ca periodic (la 1 an sau 10.000/15.000 KM) trebuie sa ii faci revizia masinii. La revizie se schimba uleiul, filtrele, se verifica nivelul lichidului de frana si eventula se schimba, se verifica bateria si se efectueaza alte verificari ce pot identifica anumite probleme ce trebuiesc rezolvate.
Efectuarea reviziilor periodice cresc durata de viata a masinii si ajuta la prevenirea aparitiei altor probleme.


Nu forta masina

Stiu ca esti cel mai bun sofer dar masina ta nu este una de Formula 1 sau pentru drifturi, asa ca nu trebuie sa depasesti viteza sunetului pe autostrada si nici sa faci intoarceri cu frana de mana in spatele blocului.
Chiar daca nu vei mai fi cel mai tare dintre prietenii tai sigur vei avea o masina in care nu va trebui sa bagi bani lunar si sa schimbi anvelopele la fiecare 6 luni.

Verifica rotile si masina cat mai des

Inainte sa te urci in masina arunca cate o privire la rotile masinii si eventual la masina per ansamblu, asa vei putea sa afli din timp daca sunt anumite probleme.
Ai grija ca rotile sa fie umflate corespunzator tot timpul, daca sunt dezumflate va consuma mai mult carburant iar suspensiile, transmisia si motorul vor mai solicitate.


Gaseste un mecanic bun

Incearca sa gasesti un mecanic bun, adica sa se priceapa foarte bine la modelul sau marca masinii tale. Asta de va scuti de multe probleme si bani cheltuiti pe viitor, el va stii ce trebuie schimbat inainte sa cedeze si ce trebuie verificat mai des.

Condu cu grija

Stiu ca suna plictisitor dar condusul preventiv te poate scuti de multe, mai ales la cati idioti sunt pe drumurile din Romania si aici ma refer la accidente produse din vina altora. Un accident te poate lasa fara masina o perioada dar dupa ce o repari te asigur ca nu va mai fi ca inainte asadar "e mai bine sa previi decat sa combati".

Si in final alte cateva sfaturi pentru a-ti pastra masina intr-o stare cat mai buna:

- nu accelera motorul cand pornesti
- scoate din viteza cand stationezi la semafor
- fara viteza foarte mare pe temperaturi extreme (foarte cald sau ger)
- incearca sa nu dai in toate gropile, stiu ca sunt multe dar evitarea lor te poate scuti de drumurile la service-ul auto
- tine minte ca stricarea motorului se produce de obicei in primele 10 minute de rulare, deci nu forta.


Si cam asta e tot, daca vrei ca masina ta sa fie intr-o stare buna cat mai mult timp incearca sa respecti sfaturile de mai sus, rezultatele se vor vedea, poti sa fii sigur de asta.

Evaluare 2.68/5
Evaluare: 2.7/5 (371 voturi)
View this article in PDF format Print article
Nu suntem responsabili pentru conținutul comentariilor. Comentariile care nu sunt de bun simț vor fi șterse.
Autor Thread

Publicitate